De brandveiligheid van kinderdagopvang moet aan zeer strenge regels voldoen. Onder de term kinderopvang vallen ook buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Wilt u de veiligheid van kinderen uitbesteden aan onze brandveiligheidsexperts? Ook dan staan we voor u klaar met vrijblijvend advies.
Eind 2017 vloog er in een kinderopvang in Nieuwegein een wasmachine in brand. Kinderen en personeel kwamen met de schrik vrij, maar het had veel slechter kunnen aflopen. Wanneer u een kinderopvang beheert, geeft een dergelijk bericht ongetwijfeld een onheilspellend gevoel. U kent immers de grote verantwoordelijkheid die komt kijken bij de veiligheid van kinderen. En als het om kinderen gaat, wilt u liever niets aan het toeval overlaten. Wij raden u daarom aan de brandveiligheid van uw kinderopvang altijd uit te besteden aan een expert.
Tip 1: Let op elektrische apparaten en installaties
Elektrische apparaten worden warm, wat brand kan veroorzaken. Dat gebeurde in Nieuwegein, en dat kan overal plaatsvinden. Ook installaties dienen regelmatig gecontroleerd te worden.
- Staat de TV of computer op stand-by? Zo ja, zorg dat dit niet het geval is.
- Maakt u het filter van de wasdroger regelmatig schoon?
- Komt er ieder jaar een erkend installateur het gas en de elektra checken?
Tip 2: Plaats rookmelders op strategische plaatsen
In iedere ruimte die grenst aan een slaapkamer dient een rookmelder aan het plafond te hangen. Tijdens het slapen werkt het reukvermogen minder, waardoor een kind in de kinderopvang niet (snel) wakker zal worden van de rook. Een rookmelder geeft een duidelijk signaal af.
- Zijn er rookmelders of een brandmeldinstallatie aanwezig in het gebouw?
- Hangen deze op de juiste plek?
- Worden deze regelmatig gecontroleerd?
- En getest met de testknop?
- Worden de batterijen op tijd vervangen?
Tip 3: Vluchtroutes redden het leven van kinderen en personeel
Brandveiligheid houdt niet op bij een goede alarminstallatie. Een vluchtroute is minstens zo belangrijk. Mocht het onverhoopt misgaan, dan zijn u en de kinderen in staat het pand tijdig en veilig te verlaten. Ook kinderen moeten weten dat ze moeten vluchten bij brand. En dat zij zich niet moeten verstoppen omdat ze bang zijn. Goede vluchtroutes zijn dan ook onmisbaar in een brandveilige kinderopvang.
- Is er een vluchtroute of ontruimingsplan?
- Oefent u deze regelmatig?
- Heeft u een branddeken in de omgeving?
- Zijn de brandblussers op een plek geplaatst waar iedereen bij kan?
Tip 4: Leren over brandveiligheid voor een veilige kinderopvang
Om ongevallen te voorkomen is meer nodig dan bovenstaande aspecten. Voorlichting is ook van groot belang. Niet alleen het voorlichten van kinderen, maar ook van ouders. Het is van belang dat ook zij het onderwerp brandveiligheid bij hun kinderen aankaarten.
Kinderen veroorzaken soms per ongeluk brand. Dit kan thuis gebeuren, maar ook in de kinderopvang. Het is daarom belangrijk deze kinderen voor te lichten over het gevaar van vuur om de omgeving zo brandveilig te maken. Dit is verstandig om te doen bij kinderen vanaf 2 jaar oud. Daarnaast dienen lucifers en aanstekers verstopt te worden op een plek waar kinderen niet bij kunnen.
Tip 5: Neem geen risico en schakel een brandveiligheidsexpert in
De brandveiligheid van uw kinderopvang is van groot belang. U heeft een grote verantwoordelijkheid. Het is dan ook belangrijk om de brandveiligheid van uw kinderopvang over te laten aan een professioneel bedrijf. Masset is een beveiligingsbedrijf met 30 jaar ervaring op het gebied van brandveiligheid en inbraakbeveiliging. Wij zijn gespecialiseerd in de brandveiligheid van kinderopvangcentra en kinderdagverblijven. Wij leveren brandveiligheidssystemen, periodieke controles en staan klaar met professioneel advies en begeleiding.